Z ostatniej chwili

Przeczytaj również

Reklama

Pogoda

Nasze społeczności

My na Pinterest

The crew of ORP on e...
Action anti-smog in...
Can you cut a tree w...
Responsibility for s...
Green production lin...
Natural Energy Fund...
How to increase safe...
Public holidays in D...
Public holidays in A...
Public holidays in G...
More Pins »

Reklama

Najlepsi fińscy szefowie kuchni dla Finnair
Posted by

Najlepsi fińscy szefowie kuchni dla Finnair

Pasażerowie klasy biznes fińskich linii lotniczych Finnair już od września będą mogli zapoznać się z nowym menu, które stworzyli dwaj znani fińscy szefowie kuchni Pekka Terävä i Tomi Björck. Nowe potrawy zostaną zaprezentowane 19 września pasażerom lecącym Finnairem do Japonii i wprowadzane stopniowo w październiku i listopadzie na wszystkich rejsach do Ameryki Północnej, Korei, Indii, Singapuru i Chin.

„Posiłek serwowany w samolocie jest istotną częścią zarówno podróży jak i wizerunku linii lotniczej” mówi Anssi Komulainen, wiceprezes Finnair d.s. Obsługi Klienta. „Tym, co wyróżnia Pekkę i Tomiego spośród innych szefów kuchni, jest ich styl, kreatywność i oryginalność. Pekka Terävä wykorzystuje składniki z dalekiej Północy, które naturalnie pasują do wizerunku Finnaira. Tomi Björck i jego wizja kuchni azjatyckiej wspiera nasze plany rozwoju na Dalekim Wschodzie”.

„Wierzę, że nowe potrawy zachwycą naszych pasażerów i przyczynią się do spopularyzowania fińskiej kuchni i tradycji na całym świecie”, mówi Maarit Keränen, szefowa Działu Rozwoju. W karcie nie zabraknie fińskich przysmaków takich jak stek z renifera z grzybowym puree, zapiekanymi ziemniakami i organicznym jęczmieniem.

„Moje potrawy są inspirowane fińską przyrodą i oparte na świeżych, sezonowych produktach: warzywach, dziczyźnie i rybach”- mówi Pekka Terävä. Tomi Björck podkreśla: „Chciałem, aby moje menu odzwieciedlało to, co najlepsze w nowoczesnej kuchni azjatyckiej, fascynują mnie smaki Tajlandii i Japonii. Przygotowałem zarówno dania mięsne jak i wegetariańskie, a wśród nich dynię piżmową, japoński makaron ramen i pikantnego łososia”. Uzupełnieniem nowego menu jest karta specjalnie wyselekcjonowanych win.

O szefach kuchni

Tomi Björck prowadzi dwie wielokrotnie nagradzane, inspirowane Azją restauracje w Helsinkach – Gaijin i Farang (od lutego br.) oraz Boulevard Social, specjalizującą się w daniach kuchni śródziemnomorskiej. Pekka Terävä jest szefem kuchni w nagrodzonej gwiazdką Michelin restauracji Olo, gdzie serwuje nowoczesną kuchnię skandynawską, opartą na świeżych i jak najmniej przetworzonych produktach.

Więcej informacji:

Finnair Media Desk, tel +358 9818 4020, comms@finnair.com

Finnair (www.finnair.com) to wyspecjalizowane linie lotnicze oferujące szybkie połączenia między Europą a Azją przez Helsinki. Linie Finnair co roku obsługują ponad osiem milionów pasażerów, a w swojej ofercie mają loty do 13 miast w Azji oraz ponad 60 miast europejskich. Jako pionier w dziedzinie zrównoważonego lotnictwa linie Finnair posiadają nowoczesną flotę samolotów oraz jako pierwsze zostały wymienione w rankingu Leadership Index międzynarodowej organizacji Carbon Disclosure Project. Od trzech lat linie Finnair co roku zdobywają nagrodę Skytrax dla najlepszych linii lotniczych w Europie Północnej. Finnair są członkiem oneworld, uznanego sojuszu tradycyjnych linii lotniczych.

Fot: Confero Consulting

na zdjęciu od prawej: Tomi Björck, Pekka Terävä

1 0 191 06 września, 2013 Finlandia - news, News, News - podział na kraje, Turystyka Wrzesień 6, 2013

Dodaj komentarz

Reklama

Przelicz waluty

My na Twitterze

Nasi fani na Facebooku

Reklama

Video

Wszelkie prawa zastrzeżone. Prawa do powielania, używania i publikacji zawartości strony internetowej http://www.WirtualnaSkandynawia.pl lub jej części podlegają przepisom ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994 r. ( Dz. U. Nr 24, poz. 83 z późn. zm.). Wszystkie znaki towarowe zostały użyte tylko w celach informacyjnych i należą do ich właścicieli.